Hrek : Mit esznek majd a Mars-utazk? |
Mit esznek majd a Mars-utazk?
2005.07.24. 10:28
"Mars-kenyr" zldparadicsom-lekvrral, "spirulina-galuska" (vitaminban s fehrjben gazdag mikroalga), burgonybl s paradicsombl kszlt krmes...
Nhny a finom telekbl, amelyeket a francia Alain Ducasse-trsasg (ADF) s a GEM kereskedelmi hlzat gondolt ki az Eurpai rgynksg (ESA) szmra a jvbeli Mars-misszikhoz.
Az eddigi pirulk, kiegsztk, elre ksztett telek mr nem elgsgesek. A mlt mr az "egyenz" szendvics, vagy pr, amit Stanley Kubrick 2001: rodsszeia cm filmjben esznek. A 2030-ra tervezett rutazs 24 hnapot vesz ignybe, az rhajsoknak vltozatosabb s friss lelemre van szksgk fizikai s pszicholgiai kondcijuk megrzse cljbl.
Az ESA "Melissa-programjnak" keretben vgzett ksrletek alapjn kilenc zldsg termeszthet az utazs alatt az rhajban vagy a clplantn egy specilis veghzban, amelyben a levegt, a vizet s a hulladkot elemekkel recikllva ltre lehet hozni a megfelel korendszert. Ezek a nvnyek a szja, a salta, a paraj, a kukorica, a rizs, a burgonya, a hagyma, a spirulina s a paradicsom.
Ksrleti termesztsk gravitcimentes krlmnyek kztt most fejezdtt be. A felsorolt nvnyek kpezik majd az rhajsok menjnek 40 szzalkt. A tbbit, valamint az olajat, a vajat, st, borsot a Fldrl viszik magukkal.
"A legnagyobb kihvs az volt, hogy ebbl a kilenc nvnybl kellett vltozatos teleket kigondolni, mghozz egyszer elksztsi mddal. Ezenkvl kevs st hasznlhattunk, igaz, engedlyeztek tbb zsrt s cukrot, mivel ezek alapvet szerepet jtszanak az z fokozsban" - mondta el a La Repubblica cm olasz napilapnak Armand Arnal, az ADF sfje.
Mivel az rhajsoknak a hagyomnyos tertkrl is le kellett mondaniuk, a GEM kiksrletezett egy sor praktikus rednyt s egy Glace (jg) nev nhtt, amely percek alatt lehti az telt. Elve egyszer s vszzadok ta alkalmazott: a vzpra szolgl az anyag- s kecskebr-ednyek tartalmnak htsre.
Ezt a fizikai jelensget szinte vletlenl fedeztk most fel rszmtsok szimulcija sorn, s pontosan ellenrizni tudtk, hogyan jn ltre a ht hats. Ennek alapjn terveztk meg a Glace-t.
|
 |
 |
|
|